Katselin juuri uusintana lähetetyn MTV3.doc –dokumentin Kiinan yhdestä elinvoimaisimmista kaupungeista Chongqing:sta, jonka nykyisellä kasvuvauhdillaan oletetaan olevan asukasluvultaan maailman suurin kaupunki vuoteen 2010 mennessä (asukasmäärä olisi tällöin 30 miljoonaa). Ohjelma tarjosi paitsi hyvän katsauksen Chongqing:n nopeaan kehitykseen, mutta ennen kaikkea erittäin mielenkiintoisen luotauksen koko nykyaikaiseen kiinalaiseen yhteiskuntaan.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kiina on ollut jo pitkään kaikkien huulilla. Kiinan alue on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista talousvetureista ja kasvu jatkuu edelleen vilkkaana. Esimerkiksi Chongqing:n alueen asukkaiden elintaso on kymmenessä vuodessa kymmenkertaistunut! Aikaisempi kopioi muilta –lähestymistapa on vaihtunut kansalliseen innovaatioiden tukemisen strategiaan. Tavoitteena on, että kaikille tuttu teksti ”Made in China” vaihtuisi mahdollisimman nopeasti muotoon ”Made by China”. Tässä ollaankin jo menestytty lukuisilla teollisuuden ja teknologian aloilla.

 

Mutta miksi juuri Kiina on menestynyt näin hyvin? Keskeistä tuntuu mielestäni olevan ainakin kiinalainen mentaliteetti. Ennen kaikkea kiinalaiset ovat äärimmäisen ahkeria. ”Me kiinalaiset emme koskaan lepää laakereillamme” oli yksi suora kommentti dokumentista. Työaikatilastojen valossa tämä näyttää pitävän paikkansa. Kiinan yhteiskunta on myös ottanut avosylin vastaan lännen kapitalistisen markkinajärjestelmän. Itämaiselle ajattelulle ominainen yhteisöllisyys on tästä huolimatta Kiinassa kuitenkin edelleen ensiarvoisen tärkeää. Useat haastatellut painottivat, että yksilön rikastumisen on ennen kaikkea kuljettava käsi kädessä koko yhteisön menestymisen kanssa. Kapitalismista huolimatta moderni kiinalainen kantaa siis edelleen sisässään suurta velvollisuudentuntoa kansaansa ja läheisiään kohtaan. Tällaisella win-win –ajattelulla on varmasti ollut osansa nopeassa kasvussa.

 

Tarmokkaalla työetiikalla on kuitenkin myös varjopuolensa. Kiinalaiselle sälytetään jo nuoresta asti suuri vastuu ja velvollisuus oman maansa rakentamisesta. Samalla tulisi perustaa perhe, rikastua ja kuluttaa. Vaatimukset ovat kovat ja kilpailu kiristyy. Chongqing:n varapormestari toteaakin, että yhä useampi kiinalainen hakee nykyään apua psykiatrilta stressiin liittyvissä ongelmissa. Itse uskonkin, että mikäli jokin kaataa Kiinan kehityksen, on se jokin juuri liiallisista vaatimuksista johtuvat henkiset ongelmat ja siitä seuraava kansallinen loppuunpalaminen.